IoT in de Zorg

Het Internet of Things (IoT) draagt bij aan betere patiëntenzorg en maakt het managen van zorginstellingen eenvoudiger. Dankzij het IoT is het onder andere mogelijk om medische apparatuur via sensoren te monitoren, onderhouden en traceren, snel toegang te krijgen tot patiëntendossiers en patiënten op afstand te behandelen.

Slimme sensoren

Met behulp van sensoren zijn er diverse optimalisaties mogelijk. Zo kan de temperatuur voor het hele gebouw gemakkelijk geregeld worden en kan een laboratoriumkoelkast een signaal afgeven wanneer deze gevuld is.

Patiënten monitoren op afstand

Met draagbare sensoren kunnen artsen op afstand, real-time de gezondheidstoestand van een patiënt volgen. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis, worden onnodige bezoeken voorkomen en kunnen ze in hun eigen huis behandeld worden.

Predictive maintenance

Medische apparatuur kan letterlijk van levensbelang zijn voor de patiënt. Daarom wil je er ten alle tijden voor zorgen dat alle apparaten klaar zijn voor gebruik wanneer de patiënt deze nodig heeft. Predictive maintenance zorgt ervoor dat apparaten zelf alarm slaan wanneer zij onderhoud nodig hebben. Zo wordt technisch falen voorkomen.

Ben je benieuwd wat IoT voor jouw zorginstelling kan betekenen?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 038 477 12 59 of stuur een mail naar info@dutchdevices.nl. 

NIEUWS UPDATE

ELSA: minder contactmomenten, meer inzicht én slimme rijroutes

Dagelijks rijden koeriersdiensten langs honderden huisartsenpraktijken, om bloed-, huid- en urinemonsters op te halen en naar het laboratorium te vervoeren. Regelmatig komen zij voor niets, want dan zijn er nog geen nieuwe monsters afgenomen. Dat kost zowel de koeriers als de assistentes onnodig tijd en zorgt voor een extra contactmoment. Dat moet efficiënter kunnen, vonden wij.

In nauwe samenwerking met een Zwols laboratorium, gingen wij op zoek naar een oplossing. Waarmee koeriersdiensten en het laboratoria direct zien bij welke praktijken er nieuwe monsters klaarliggen. Gewoon vanaf hun werkplek. Met dit inzicht kunnen de koeriersdiensten hun route optimaal indelen en weten laboratoria precies hoeveel werk hun kant op komt.

Eerstelijns signaleringsapparaat

Onze oplossing heet ELSA. Het eerstelijns signaleringsapparaat. ELSA is een slimme brievenbak, die verbonden is met het NB-IoT netwerk van T-Mobile. De brievenbak functioneert volledig automatisch. Huisartsenpraktijken hebben hier dan ook er geen omkijken naar. Zij hoeven hier enkel de monsters in te plaatsen.

Zo werkt ELSA

ELSA is voorzien van een batterij, een detectie- en een temperatuursensor. Waarmee de inhoud en de temperatuur van de bak, die in de koeling van de praktijken staat, periodiek gemeten wordt. De sensoren voeren regelmatig een controle uit, om te detecteren of er nieuwe monsters in de bak geplaatst zijn. En om te meten of de bak op de juiste temperatuur is. Hoe vaak ELSA deze metingen uitvoert, is naar wens door ons in te stellen. Als er nieuwe monsters in de bak gelegd zijn, stuurt ELSA automatisch een melding naar de koeriersdienst. Die via een smartphone app precies ziet welke praktijken hij in zijn route op moet nemen. Ook ziet hij welke brievenbakken opgeladen moeten worden. Dit regelt hij direct. De brievenbak die opgeladen moet worden wisselt hij om met een volledig opgeladen model. De wissel registreert hij daarna eenvoudig via de app. Zo heeft de huisartsenpraktijk altijd een functionerende ELSA.

Eerste reacties

Op dit moment loopt er een pilot, waarin diverse huisartsenpraktijken in Zwolle en omgeving van een ELSA zijn voorzien. De eerste reacties zijn zeer enthousiast. Assistentes zijn verrast dat ze zonder iets te installeren met ELSA aan de slag kunnen. Koeriers hangen niet meer eindeloos in de wacht, om te informeren of er nieuwe monsters zijn. En komt er op vrijdagmiddag een melding binnen? Dan rijdt de koerier nog een extra rondje, zodat de patiënt niet langer dan noodzakelijk op zijn labresultaten hoeft te wachten. Prachtige resultaten, waar we erg trots op zijn! Net als de praktijken kunnen ook wij niet wachten om dit product verder uit te rollen. Zowel binnen de zorg als binnen andere sectoren.

Meer weten?

Wij vertellen je graag meer over ELSA. Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 038 477 12 59 of stuur een mail naar info@dutchdevices.nl.


Nieuwsarchief